In Google Chrome komt vanaf juli de melding dat een website zonder HTTPS onveilig is. Deze worden dan als onveilig weergegeven in de adresbalk van de browser. Op dit moment worden websites die wel gebruik maken van HTTPS al getoond met het bekende groene slotje en het woord Veilig. Een waarschuwing dat een website zonder HTTPS onveilig is wordt echter nog niet getoond.

Vanaf juli gaat Google websites zonder https onveilig noemen

Dit heeft Google gisteren bekend gemaakt in hun eigen security blog.

Google is al langere tijd bezig om veiligheid een belangrijkere positie te geven. Ook bij zoekmachine optimalisatie (SEO) wordt het hebben van HTTPS voor een website als een ranking factor gebruikt.

Volgens de cijfers van Google zijn er in het afgelopen jaar grote stappen gezet en loopt nu minimaal 68% van het internetverkeer via Chrome over beveiligde websites.

Met deze aanpassing hoopt Google twee zaken te bereiken. Enerzijds bewustwording bij de gebruikers over veiligheid, anderzijds om de website eigenaren onder druk te zetten om ook over te gaan naar een veiligere website met HTTPS.

zonder https onveilig

Bron: Google.nl

Wat doet HTTPS?

Maar wat doet HTTPS nu voor een gebruiker? HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Dit is een uitbreiding op het HTTP protocol. Met een verbinding die gebouwd is met HTTPS kunnen websites het verkeer van en naar hun website versleutelen. Hierdoor wordt het lastiger voor mensen die kwaad willen om verkeer af te luisteren.

Websitebezoekers die gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden of persoonlijke gegevens, via een onveilige verbinding zonder HTTPS versturen, lopen het risico dat deze gegevens onderschept worden door mensen die kwaad willen.

Door HTTPS te gaan gebruiken, krijgen gebruikers vertrouwen in een website en is er een reden weggenomen om weg te klikken.

Voordelen van HTTPS?

Het omzetten van jouw website naar HTTPS heeft drie voordelen:

 • Kans op een hogere positie in Google
 • Vertrouwen van gebruikers neemt toe
 • GDPR

Met deze aanpassing wordt dus niet alleen de hogere positie binnen Google van belang, maar komt hier ook het vertrouwen van de gebruikers bij. Ook is binnen GDPR de eis opgenomen dat webformulieren en andere plekken waar persoonsgegevens kunnen worden achtergelaten beveiligd moeten zijn met een HTTPS verbinding. Dus twee extra redenen om over te stappen op HTTPS!

Heb je nog vragen over Zoekmachine Optimalisatie? Neem dan contact met ons op.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Website

  Onderwerp (verplicht)

  Bericht (verplicht)

  Dit formulier verzamelt jouw naam, email, website en mogelijke andere privacygevoelige informatie die je in het bericht naar ons toestuurt. We gebruiken deze informatie alleen om contact met je op te nemen of je vraag te beantwoorden. Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.